Bli motatt som
Kung Oscar II

I dag er Visnes et museumsområde, bestående av Gruvemuseet, 2 Arbeiderboliger, Administrasjonsbygget, ruinene av Smeltehytta, Kong Oscar-portalen og et Lysthus.  

I Visnes kan du også besøke parken Fransehagen, anlagt av Charles de France, flotte turstier og kanonstillinger fra 2. Verdenskrig.

Visnes Gruvemuseum

Visnes Gruvemuseum sto ferdig i 1993. Her finner du utstillinger over to etasjer, samt kinosal med film om Visnes og 4 andre filmer fra gruvetiden. I barnegruva, Litlaortå, kan barna leke gruvearbeidere og hugge seg en stein som ett minne om Visnes.

Arbeiderboliger

Arbeiderboligen fra 1850-årene har stått flere steder på Karmøy. Den ble flyttet til Visnes i 1921. Den huset gruvearbeiderfamilier.

Svend-huset er også en arbeiderbolig, oppført i slutten av 1870-årene. Den siste som bodde i huset, var Svend Knutsen, som døde i 1990. Huset er nå en del av museets utstilling.

Administrasjonsbygningen

Administrasjonsbygningen ble oppført i 1868. Her jobbet funksjonærene ved kobberverket og her var lønningskontoret, hvor arbeiderene kom og hentet sin lønn i kontanter.

I 1. etasje holder Kafe Fransehagen til, en moderne franskinspirert kafe, som serverer kortreist mat fra en lokal gård; Skeie Gård. For øyeblikket kun åpen for forhåndsbestilte grupper.

I 2. etasje er 5 rom en del av gruvemuseet. Her finner du møbler fra Charles de France sin villa – fra hans stue og soverom. Lund Andersen-rommet inneholder kontormøblene til den siste direktøren ved Visnes Kobberverk.

Smeltehytta

Smeltehytta ble oppført i 1872, men var kun i drift i 15 år, frem til 1887. Den ble da stengt ned på grunn av kraftig forurensning. Bøndene i nabolaget gikk til rettssak mot Visnes Kobberverk på grunn av at avlingene deres ble ødelagt av røyken fra smeltehytta. Saken ble avgjort i Høyesterett og bøndene vant saken. Murene er i dag restaurert og er et yndet sted for brudepar til å ta bilder.

Gamlegruva

Gamlegruva ble åpna for drift i 1865. Den var i drift til 1894.

Kong Oscar portalen

Kong Oscar-portalen ble bygget til Kong Oscar den 2. sitt besøk i Visnes i 1872. Kongen, eller egentlig kronprins på dette tidspunktet, var i Haugesund for å avduke Norges nasjonalmonument Haraldshaugen. Da avla han samtidig Visnes Gruveområde ett besøk, og portalen ble bygget for at kongen skulle kunne gå inn og se ned i gruva. Der nede sto arbeiderne med sine fakler tent.

Lysthuset

Lysthuset ble i gruvetiden kun benyttet av funksjonærene. Her hadde de champagnemottagelser og funksjonærenes fruer kunne sitte her og brodere og drikke kaffe og te. Og nyte den flotte utsikten ut over havet.

I dag er Lysthuset et hyppig benyttet utsiktspunkt for turgåere i Visnes.

Fransehagen

Fransehagen er en park anlagt av Charles de France. Funksjonærene, og spesielt deres koner, vantrivdes i Visnes fordi der ikke var et eneste tre på den tiden da Gamlegruva startet opp. Kun lyng og dermed svært værhardt. For å få de til å trives bedre, anla Charles de France denne parken. Arbeiderne hadde ikke adgang til parken.

I dag besøkes parken daglig av folk fra Haugalandet og fra nær og fjernt. Nede på Sletta kan man grille og slappe av mens barna leker på Gruvelekeplassen. Litt lenger oppe i parken finner du zip-line og grillhytte. Parken har over 20 forskjellige tresorter.

Flotte turstier, som er tilrettelagt for barnevogner, gåstoler og rullestoler går rundt hele parken. Disse turstiene kalles Ridestiene – også disse anlagt av Charles de France – spesielt for at funksjonærenes fruer skulle finne seg bedre til rette i Visnes.

Nede på Neset

Nede på Neset finner du treningspark, frisbee-bane, skatepark, sandvolley- ballbane, basketnett og fotballbane.

Frihetsstatuen

Du trenger ikke dra til New York for å se Frihetsstatuen! Visnes har sin egen, den kan du skue helt nederst ved Grønneviken.

Statue of Liberty i New York er kledt med kobber fra Gamlegruva i Visnes. 80 tonn kobber ble skipet ut fra Lastekaien og sendt til Frankrike, der Statue of Liberty ble tegnet, konstruert og bygget. Byggverket ble så tatt ned og sendt i mange deler til New York.

Folk i bygda har alltid visst at kobberet kommer herfra, og i 1985 ble dette bekreftet ved Bell Laboratories i New York.

© 2022 Visit Visnes. All right reserved.